Когато става дума за фитнес, жените се разпределят в два противоположни фланга : почитателките на фитнеса – срещу върлите противнички. Основните анти фитнес доводи съвсем не са свързани с мързел, нито с липсата на свободно време. Понякога и заплахата от създаването на рутина плаши дамите, което често е достатъчно да откажат дори да си подадат носа в залата.

Нека да поставим картите на масата и да изясним кои са истини за фитнеса и кои твърдения са просто митологични:

Размерът на бюста може да се промени с упражнения

Вероятно един от основните митове е свързан с това, че тренировките в залата могат да повлияят върху размера на бюста. Каква е програмата, с чиято помощ можете да увеличите размера на чашката?

Лъжата:
Това става при положение, че наблягате на тежестите във фитнеса и стимулирате предимно мускулите на гръдния кош. Така ще има увеличение, но… за съжаление върху обиколката, не върху чашката.

Истината:
С добра програма и подходящи упражнения може да се създаде илюзията за по-пълен бюст и това става, благодарение стягането на гръдните мускули под самите гърди.

Фитнесът превръща мазнините в мускули

Лъжата:
Друг известен мит е този, че усилените тренировки превръщат мазнините в мускулна маса, а преустановяването им обратно – трансформира мускулите в мазнини.

Истината:
Всъщност мускулите и мазнините са два тотално различни видове тъкан. А един вид тъкан не може да се трансформира в друг.
Факт е, че когато се върнете към лошите си хранителни навици и преустановите спортуването, вие неизменно губите мускулна тъкан. Какво точно се случва? Вашия метаболизъм се забавя и мускулната ви маса намалява, което създава усещането, че мускулите са заменени от тлъстинки.
А за да бъдат превърнати мазнините в мускули… процесът е обратен. Когато спортувате активно и се храните диетично вие просто губите мазнини и стягате мускулите си.

Фитнесът прави тялото твърде мускулесто

Лъжата:
Вероятно един от най-големите женски страхове, свързани с фитнеса е, че усилените тренировки правят тялото прекалено мускулесто и по-малко женствено.

Истината:
Това е просто още един мит, лансиран от телевизионните реклами на фитнес уреди. Жените там често изглеждат като състезателки по бодибилдинг, но трябва да знаете, че за да се постигне такъв резултат, човек трябва да се занимава професионално с този спорт, а не можем да изключим и факта, че в тяхната програма е включена специална диета и разбира се – медикаменти (включително тестостерон). Спортът, когато е за удоволствие не може да ви навреди.
Източник: kozmetikata.com