Японски учени съобщиха, че са открили частта в мозъка, контролираща ревността. Тя се намира в тази част на мозъка, която установява физическата болка, което обяснява и физическото страдание, което човек изпитва само при мисълта за изневяра от страна на партньора си.

„Беше ни интересно да открием, че частта на мозъка, свързана с физическата болка, е отговорна и за психическата болка. Оценяването на чувството на ревност със сигурност ще бъде полезно при лекуването на психическите проблеми“, заявява ръководителят на изследването Хидехико Такахаши.

По време на експеримента екипът от учени помолил 19 студенти да разкажат за най-големия си враг, като същевременно записвали дейността на мозъка. Резултатите показали, че предната част на мозъчните им полукълба става по-активна, когато изпитват ревност към съперниците си.

След това те трябвало да прочетат разказ, в който обектът на ревността им преминава през серия от нещастия, сред които хранително натравяне. Данните от скенера показали активизиране на частта от мозъка, свързана с възнаграждението, която обикновено се задейства при социално или финансово благополучие.

Учените установили, че колкото по-голяма е ревността от даден човек, толкова по-голяма е радостта, когато той бъде сполетян от нещастие.
Източник: news24.bg