Изследване в медицинския център на университета в Колумбия установи, че средиземноморският хранителен режим полезно влияе и за функциите на мозъка.

Известно е действието на средиземноморската диета върху сърцето, срещу рака и болестта Паркинсон. Новото изследване обаче показва, че тя е полезна и за мозъка, защото намалява риска от заболяването на Алцхаймер.

Тя помага особено при хора които леко са засегнати от Алцхаймер или пък прави впечатление че не могат да се концентрират. Резултатите са получени след като са изследвани 482 души леко засегнати от болестта и 1400 здрави лица.

Те са наблюдавани в период от четири години и половина. Всички участници в изследването са средно на 77 години и всички те са отговорили на въпросите за техния хранителен режим, след което учените са изследвали мозъчната дейност.

Ако едно лице следи дословно диетата рисковете да развие болестта Алцхаймер са намалени до 28%. Средиземноморската диета се характеризира с богатата консумация на плодове, зеленчуци, риба, житни растения, зехтин, йогурт и умерено количество червено вино.
Източник: news24.bg