Ежедневният прием на аспирин може да намали шансовете за развитие на полипите, които могат да доведат до рак на дебелото черво, което позволява на хората, изложени на риск от развитие на рак, да го използват като превантивно средство, предаде Ройтерс.

Ракът на дебелото черво убива около 630,000 души годишно по света, което кара изследователите да търсят начини за намаляване на риска – особено сред хората, развивали полипите, наречени аденоми. Бърнард Кол от университета на Върмонт и колегите му са обобщили данните от 4 изследвания, включващи 2,698 души от САЩ, Канада, Великобритания. Дания и Франция. Според тях, ежедневният прием на аспирин намалява с 28% риска от развитие на аденоми в напреднал стадий и с 17% намалява шанса от развитие на каквито и да е аденоми. „Ако имаме начин да предотвратим образуването им, имаме добър шанс да предотвратим рака на дебелото черво изобщо“, казва Кол.

Изследването се публикува в списанието на Националния институт за борба с рака. Ракът на дебелото черво е четвъртият най-често срещан вид рак при мъжете и третия при жените по цял свят, като 1.2 милиона души се разболяват ежегодно.
Източник: news24.bg