Европейската агенция по безопасност на храните са пореден път предупреди да се внимава с хранителните добавки и витамините. От там напомнят че предозирането с витамините и минералите може да е доста опасно за здравето.

В някои случаи, дори може да предизвика рак. През зимата явно доста хора се презастраховат, като пият повече синтетични витамини и минерали. Затова е важно да знаят мярката. Една две ябълки на ден, или едно киви, един портокал или две мандарини.

Те са напълно достатъчни за организма. Доц. Донка Байкова – заместник-председател на Дружеството по хранене и диететика каза, че по този начин ние ще приемем всичките наши биологично активни вещества, витамините, минералите антиоксидантите, които са ни необходими, за да поддържаме една добра имунна защита на организма.

Синтетичните витамини са оправдани само, когато в менюто ви няма никакви плодове и зеленчуци. Една порция варени картофи дори са достатъчни за организма. Нормалните дози би трябвало да са изписани върху етикетите на всички витамини и хранителни добавки.

Така че най-добре да вземете калкулатора и да смятате. Повече от 1000 мг витамин С на ден ще ви докара стомашно чревно разстройство, при системно предозиране – и камъни в бъбреците. Най-страшно обаче е предодозирането с витамин А. По отношение на бетакаротина в свръхколичества и повече от 7 мл на ден като синтетична субстанция е рисково по отношение на развитие на рак на белия дроб особено при пушачи и хора които работят във вредна околна среда, посочи още доц. Байкова.

Няма смисъл също така да се пие витамин Е заедно с бисептол или растително олио, защото те неутрализират действието му. И като ще смятате количествата, не трябва да пропускате че много противогрипни лекарства вече имат в състава си витамини, с тях се обогатяват и много натурални сокове.

Същите предупреждения важат и за минералите, които стават твърде актуални с прекаленото пиене на минерална вода. Например манганът не трябва да се приема повече от половин млгр дневно, тъй като може да предизвика смущения в мускулната дейност и нервната система, допълни специалистката.

Предозирането с цинка вреди на имунитета, с фосфора на щитовидната жлеза, с калция и желязото разстройват стомаха. А и то са си го казали хората – много хубаво, не е на хубаво.
Източник: news24.bg