Британски психолози, ръководени от проф. Илейн Фокс от Университета на Есекс, за пръв път доказаха, че генетична вариация обуславя оптимизма и песимизма, съобщиха в. „Дейли мейл“ и в. „Дейли телеграф“.

Откритието, че оптимистите и песимистите се раждат, обяснява защо някои хора вървят напето и излъчват щастие, докато други са унили и са склонни да се оплакват.

Изследването на психолозите ще помогне да се създадат нови начини за лечение на тревожността и депресията.

Учените показали двойки снимки на 97 мъже и жени. Едната от тях изобразявала нещо приятно като шоколад, а другата – нещо неприятно като паяк например.

Всяка от снимките била заедно с друга с неутрално съдържание. Участниците били изследвани, за да се установи коя вариация на гена „5-HTTLPR“ носят.

Този ген определя какви нива на „хормона на щастието“ серотонин се пренасят в организма. Повечето изследвани лица имали две „къси“ или една „къса“ и една“дълга“ вариация.

Само 16 късметлии имали две „дълги вариации“. Тези с дългите генни вариации избирали да гледат снимките на шоколади и сладкиши, а отклонявали погледа си от негативните образи, докато хора с „къса“ вариация гледали предимно негативните снимки.

Тези хора са склонни всичко в живота да виждат в черна светлина.

Изследването, което е публикувано в „Пръсийдингз ъв дъ роял съсайъти Би“, показва, че оптимизмът е полезен за здравето и имунната система, защото намалява стреса, докато песимизмът причинява физически и душевни страдания, инфаркти и инсулти.

Проф. Фокс признава обаче, че животът и житейският опит на хората също играят роля за оформяне на личността.
Източник: actualno.com