В Италия беше публикувана книга, която съветва жителите й как да се вайкат и оплакват най-добре.

Автор на ръководството „Как да се оплакваме винаги“ е Енрико Бертолино. Философът комик дава съвети на италианците за най-добрите методи, по които да развяват вечно „знамето“ на оплакването, „използвайки най-правилните аргументи – от секса до парите, без да се занемаряват и мазолите“.

Бертолино съветва читателите да си водят бележки, когато се вайкат, така че да не повтарят един и същи аргумент много пъти. Освен това той съветва кандидата да си записва точно какъв тип „вой“ е използвал и пред кого. Друг съвет е свързан с това, оплакващият се да се упражнява непрекъснато, саботирайки по този начин превантивно онези искания на другите, които биха могли да го подразнят.

Според социолога Енрико Финци проблемът с оплакването в Италия никак не е шега, а е доста сериозен, тъй като се е преминало от фазата на „женския и южняшки тип оплакване“ към доста по-еволюиралата фаза на оплакването, типично за мъжете, за влиятелните хора, за бизнесмените.

Днес много италианци правят на пух и на прах фирмите си заради загуба на някоя привилегия или намаляване на заплатата. Телевизионният модел на вайкането пък може да се види в предавания от рода на „Островът на известните“, „Големият брат“, „Приятели“. Дори когато оплакването се трансформира в обоснован и аргументиран протест, претенциите доминират над реалните интереси, смята Финци.

Според него в списъка с всекидневни оплаквания преобладават тези в кооперацията, със съседите, заради баналността на ежедневието. Сред тихите индивиди, или онези, които винаги „поглъщат“ онова, което не им харесва, има много повече случаи на депресия и на внезапно насилие, стигащо и до убийство. „Зрелите цивилни хора“, които протестират и мрънкат непрекъснато, се чувстват много по-добре от другите, твърди социологът.

Италия е на 51-во място в света по щастие (след Бутан). „Въпреки че достигаме и до 80-годишна възраст под топло слънце и ядейки божествена кухня, се оплакваме вечно“, заключава авторът на книгата Бертолино.

Сред най-честите причини за оплакване в Италия са здравословните проблеми, данъците, увеличените цени и некадърните политици.
Източник: prontosofia.com