Употребата на синтетичния наркотик екстази, извличан от амфетамина, не е по-опасна от язденето на кон, заяви британски топ специалист по наркотиците, предаде АФП.

Според професор Дейвид Нът, ръководител на Съвета по злоупотреба с наркотични вещества към вътрешното министерство на страната (ACMD) „екуази“ – пристрастяването към конната езда – причинява 10 смъртни случая и над 100 загинали при пътни инциденти годишно.

Фаталните изходи, свързани с употребата на синтетичния наркотик са около 30 общо годишно. Въпреки това съвещателният орган настоява, че мнението на Нът има единствено академична стойност и не е направено от позицията му на ръководител на групата по наркотиците към вътрешното министерство на страната.

Скандалното мнение на учения предхожда очакваното решение на ACMD да препоръча изваждането на екстази от „Клас А“, съставен от най-опасните наркотици във Великобритания, в по-малко опасния „Клас Б“ – стъпка, която британското правителство оспорва. „Въпросът е да накарате хората да разберат, че вредата от наркотиците може да бъде равна на тази от други сфери на живота“, пише Нът в статия в последното издание на „Джърнъл ъф Сайкофармаколъджи“.

Няма много голяма разлика между ездата и екстазито“. Според учения, това повдигало критичния въпрос защо обществото толерира, на практика окуражава, някои форми на потенциално опасно поведение а не други, като употребата на наркотици.

Говорител на ACMD междувременно посочи: „Неотдавнашната статия на професор Дейвид Нът е написана в съзвучие с неговата академична дейност, но не и като ръководител на съвета. Академичната му работа не предпоставя тази като председател на ACMD“.
Източник: actualno.com