Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето – както за психиката, така и за физиологията. Изследвания показват, че отделните растения могат да спомогнат за преодоляването на различни здравословни проблеми.

Дизайнерите на интериор знаят, че домашните растения добавят живот на стаята. Но саксиите с цветя правят много повече – те добавят и здраве.

В продължение на години изследвания показват, че някои растения ни помагат да се преборим с настинката, а други – да преодолеем стреса и напрежението. Експертите ни съветват да слагаме колкото може повече зеленина у дома.

Вижте кое за какво ще ви помогне:

Бамбукът

Психолозите смятат, че всяко наличие на зелен цвят в стаята вече действа успокоително. Според тях това е заложено у човека от самата еволюция – по-близо до природата! Дори да го вземете съвсем малък, бамбукът при подходящи условия на отглеждане бързо ще напълни стаята ви със зеленина. Изследвания показват, че зеленината спомага за намаляване на кръвното с 4-5 пункта.

Теменужка, драцена, филодендрон

Листата на растенията отделят вода (при тяхното „дишане) и по този начин запазват по-висока (с до 5 %) влажност в помещенията, които изсъхват от отоплението през зимата.

По този начин те допринасят за намаляване податливостта на човешкия организъм към вирусите на настинката и грипа, като не позволяват на лигавиците в гърлото и носа да загубят оптималния си баланс на овлажняване.

Палми и други субтропични растения

С големите си и много като количество листа те помагат за пречистването на въздуха, в който се разтварят и различни вредни химикали и замърсители, показват резултатите от наблюдение, проведено в Австралия.

Намалявайки нивото на токсините, растенията „дават“ на въздуха и повече кислород.

Бегония, ягода, царевица

Според ново изследване на учени от университета на щата Тексас, хората, които работят в помещения с цветя, показват с до 13 % по-висока способност за концентрация и креативност.

Типът на растенията не е от толкова голямо значение колкото това да ги има, твърдят американските специалисти, но все пак препоръчват цветя с красиви цветове, които не „чакат“ пролетта, за да покажат цялата си красота.
Източник: actualno.com