Лошо настроение, безсъние, увиснало коремче, понижен сексуален апетит. Това са само част от екстрите, с които се сдобиват мъжете след 45-ата си година. Подобно на дамите и те навлизат в критическа възраст. Тогава една трета от някогашните мачовци се превръщат в чичковци.

„Основна причина за мъжкия климакс е понижаването на тестостерона“, каза по време на Международния конгрес но сексология и ансдрология проф. Клод Шулман, шеф на клиниката по урология в Университетската болница в Брюксел. По думите му при мъжете над 40 години този хормон намалява с около 1% годишно, което води до проблеми с ерекцията, спадане на либидото и на желанието за секс.

„В хода на годините мускулите се отпускат и физическата сила намалява. За сметка на това мастната тъкан се увеличава“, обясни още проф. Шулман. Редица проучвания доказват, че тестостеронът в тялото на 80-годишните е поне наполовина по-малко от този на 20-годишните. За съжаление промяната се отразява не само на самочувствието и сексуалния живот, но и на цялостното здравословно състояние.

Лекарите наблюдават пряка зависимост между понижаването на нивата на мъжкия хормон и затлъстяването, хипертонията и диабета. Тези заболявания се обединяват под името метаболитен синдром. Те са и сред основните причини, които водят до повишаване на смъртността при мъжете.

За никого не е тайна, че силният пол живее с около 5-6 години по-малко от нежния. Враг номер едно за мачовците са сърдечносъдовите страдания. А за тях сигнализират проблемите с ерекцията. Учените обаче спорят дали наличието на метаболитен синдром води до намаляване на нивата на тестостерона, или обратното.

Според участниците в ежегодния конгрес по сексология, в последните години се наблюдава увеличаване на мъжете с тестостеронов дефицит. Ето защо те прогнозираха, че през 2010 г. две трети от мъже ще са с наднормено тегло благодарение на нарастващия хормонален дисбаланс. Естествено, проблемите може да бъдат решени. Стига да се открият навреме. Специалистите препоръчват хормонално заместителна терапия.

„Фармацевтичната компания Байер предлага много добър препарат, който подобрява психо-емоционалното състояние на мъжете – повишават тяхното либидо, подобряват настроението им, връщат им радостта от живота“, коментира възможностите на съвременната медицина проф. Шулман. Според него след 3-месечна терапия нивата на тестостерон се подобряват и мъжът може да възвърне самочувствието си.
Източник: actualno.com