Коледа наближава! Време е за коледна украса, подаръци и разбира се най-хубавата, зелена елха, която можем да намерим на пазара… Време е обаче също така да се замислим какво се случва с всички тези коледни дръвчета, които повечето от нас искат да отнесат вкъщи за празниците.

Според проучване на WWF България годишно всеки от нас трябва да засади поне 100 дървета, за да можем активно да се борим за намаляване на парниковите газове. За България 2007 г. е бил периодът на най-голямо покачване на вредени емисии.

Сега можем и да помислим, дали ще си купим елхичка, която след 10 дни ще оставим в контейнера за отпадъци или ще изберем алтернативата за истинско живо дръвче с корен, защото няма нищо по-тъжно от гледката на захвърлени коледни дръвчета след празниците до боклука.

От днес започва инициатива, която е позната още от миналата година – „Коледна елха в саксия“. Всички собственици на коледни дръвчета с корен могат да се запишат за участие в кампанията на сайта на WWF или на мейл kampania@wwfdcp.bg, а в началото на април следващата година отново ще има организирано засаждане на елхите в саксии в Природен парк Витоша, „Игликини поляни“ край Дендрариума, по пътя за Златните мостове.

Точната дата ще бъде обявена допълнително, защото зависи от продължителността на зимата и условията за залесяване.

За всички, които желаят да имат коледно дръвче с корени от WWF България препоръчват закупуването им от разсадниците в София, където цените се определят в зависимост от височината: 10-15 лева. Освен това утре след 11 часа в рамките на провеждащия се „Коледен биопазар“ в Бизнес Парк София също ще има възможност за закупуване на елха в саксия между 7 и 10 лева.

От WWF България отправят няколко наистина полезни съвета за отглеждане на дръвчето в саксия: „За да оцелее дръвчето до пролетта трябва да се спазват някои изисквания. Не се препоръчва престой за повече от две седмици на топло. През есента и зимата то изпада в състояние на покой, но по-дългият престой при стайна температура го събужда.

Добре е дръвчето да се постави далеч от източници на топлина. Веднага след коледните празници то трябва да бъде изнесено на балкона или двора, където да изчака деня на залесяването. “

Празниците са за това, да носят радост – нека зелените елхи останат там, където им е мястото, за да живеем в по-зелена планета!
Източник: actualno.com