Тази вечер в столицата ще бъде открита уникална по рода си изложба. 86 произведения на гениалния Пабло Пикасо са изложени в Националната галерия за чуждестранно изкуство и ще останат там в продължение на три месеца, до 15 март 2009 г.

Експозицията е озаглавена „Аз не търся. Аз намирам“ и освен творби на Пикасо, включва 25 фотографии на художника, направени от французина Люсиен Клерг.

Според организаторите една от най-интересните творби в изложбата е „Портрет на Пол“ – така се казва първородният син на Пикасо. Картината е от 1922 година. Тя е притежание на испанското Министерство на културата и рядко напуска страната. Портретът на Пол е бил показван само два пъти досега – в Барселона и в Париж.

Най-голямата картина в експозицията е „Мускетарят със скръстените ръце“ – височината й е 1,16 см., а широчината – 89 см. Най-малката творба „Стрък цветя“ е с размери 21×8,5 см.

Сред изложените произведения има графики, живописни платна, акварели. За първи път точно тези 86 творби на Пабло Пикасо се събират на едно място, уточнява Дарик.
Източник: news24.bg