Максимата, която повечето диетолози изповядват, е, че това, което в продължение на много векове се появява на нашата трапеза, носи на организма повече полза, отколкото вреда – в противен случай тези продукти отдавна биха изчезнали от нашето меню по закона на естествения подбор.

1. Трябва да се ядат колкото се може повече зеленчуци.

В зеленчуците се съдържат много витамини и полезна целулоза. Освен това те са ниско калорични и за сметка на обема създават чувство за ситост, намаляват налягането и нормализират дейността на отделителната система. Твърде голямото количество сурови зеленчуци обаче може да предизвика проблеми в стомашно-чревния тракт. Не се хранете и само с едни и същи зеленчуци (независимо дали в някоя диета не ви препоръчват именно това!), защото така увеличавате риска от недостиг на желязо.

2. Веднъж завинаги можем да се откажем от мазната храна.

Добре е да се консумира по-малко мазно месо, колбаси, мазни млечни продукти, защото те са източник на холестерол, който в големи количества предизвиква атеросклероза и проблеми със сърцето. От друга страна обаче не трябва напълно да се отказваме от мазнините, защото по този начин се намалява приемът на витамин А, имащ пряка роля за зрението, както и на витамин Е – наричан неслучайно „витамин на красотата“.

3. Поради недостига на мазнини много хора започват да консумират повече захар.

Много често след отказване от мазната храна, се стига до повишена употреба на захар под различна форма, а това също увеличава теглото. Кравето маслото може спокойно да се замени с растително. Тази промяна е полезна и за сърцето, тъй като растителното масло не съдържа холестерол.

От друга страна и растителното масло е доста калорично, т.е. трябва да се внимава и с него. Не е нужно да се отказвате изцяло и от кравето масло – то укрепва имунната система, а е полезно и за зрението. 1/3 от общото количество необходими мазнини е добре да постъпват за сметка на наситените мазнини и затова всеки ден трябва да се изяждат животински мазнини, равни на 20 г краве масло.

4. Откажете въглехидратите?!

Тук всъщност важи правилото за златната среда. От една страна, въглехидратите са основен източник на енергия. Но от друга страна, при наднормена употреба е възможно в тялото въглехидратите да се преобразуват в мазнини. Затова, ако основната ви цел е да не увеличавате, а да намалявате теглото си, откажете се от простите въглехидрати, които лесно се усвояват от организма (захар, сладкиши, тестените изделия), но не и от сложните – плодове, зеленчуци, пълнозърнест хляб.

5. Всяка седмица можете да изяждате най-много по 2-3 яйца.

Това твърдение е основано на факта, че в жълтъка се съдържа необходимата дневна доза холестерол. От друга страна, в него има много лецитин и холин, които разрушават холестерола. Възрастните хора, които по правило водят заседнал начин на живот и са склонни към развитието на атеросклероза, не трябва да злоупотребяват с яйцата, но в млада и активна възраст те са добър източник на големи количества манган, желязо, мед и кобалт в съчетание с пълноценни белтъчини.

Негативното влияние на холестерола може да се намали, ако ядете яйцата с масло или майонеза, тъй като това вещество е мастно разтворимо. Яйцата са и прекрасно средство срещу малокръвие, а фосфорът, който се съдържа в тях, е необходим на нервната система и главния мозък.

6. Морските продукти може да се ядат в неограничени количества.

Те съдържат пълноценни белтъчини – основен материал за строежа на клетките и тъканите на организма – йод, витамини А, D, омега-3 ненаситени мастни киселини, които намаляват нивото на артериалното налягане и предотвратяват образуването на тромби. Някои морски дарове обаче (например скаридите) съдържат 2 пъти повече холестерол, отколкото кренвиршите или сметаната с 20% масленост, които специалистите често препоръчват да забравите, особено ако имате проблеми с кръвоносните съдове.

7. Откажете се от солта?!

Добър съвет, но все пак не се отказвайте напълно. И то в никакъв случай! Изследвания показват, че намалената употреба на сол от 10 на 3,5 г за едно денонощие позволява нивото на артериалното налягане да се намали с 4-6 мм и прави медикаментозното лечение на хипертонията по-ефективно. Но пълното отказване от сол води до нарушения в образуването на стомашен сок и до обезводняване. Освен това, натрият – основният елемент на готварската сол, е необходим за поддържането на определен солен състав на кръвта.

8. Откажете пиенето!

И това правило не е „златно“. Много изследвания доказват, че ако всеки ден човек изпива 50 г алкохол-концентрат, при него ще се нормализира структурата на мазнините в кръвта, т.е. алкохолът в тази доза възпрепятства атеросклерозата. Най-добре е все пак това количество алкохол да се получава от натурално червено сухо вино. Горещото червено вино, както е известно от народната медицина, помага и при настинка. С бира и яйца пък преди време са лекували прекомерната слабост, изтощението и липсата на сили.
Източник: actualno.com