Свикнали сме да си представяме ориенталските танци като забавление – питие, хапване и красива танцьорка. Истината обаче е, че този начин на танцуване е изключително енергичен и бърз, за да може да замести фитнес тренировките. Така че, ако сте отегчени от тичането и въртенето на педали, обичате да експериментирате и сте свикнали да търсите алтернатива на всяка рутина – ориенталските танци са чудесен начин да поддържате фигурата си стегната, а духа си – тонизиран.

Така наречените ориенталски танци водят началото си далече в историята, още към древен Египет. Археолозите открили гробница от преди 14 век преди новата ера с рисунки на древни танцьорки в пози аналогични на днешните ориенталски танци. Този начин на танцуване през вековете и годините се практикува в Средния Изток, Средиземноморието и Африка, така че коя е родината на кръшното танцуване не може да се уточни.

Обратно на популярното схващане, истинската, оригиналната цел на тези танци съвсем не е забавлението на мъжете. Смятало се е, че това танцуване подготвя женското тяло за раждането на деца. Интензивното движения, напрягащо коремните мускули предимно, но и всички останали мускули укрепват тялото, приготвят го за „тежестта“ и за празника на раждането, който предстои.

Ориенталските танци са създадени специално за женското тяло, приспособени са към него, движенията се изпълняват от бедрата, гръдния кош и коремните мускули.

Като заместител на фитнеса, ориенталските танци действително имат предимства за женското тяло – все пак са създадени за него. От една страна, интензивните движения на торса тонизират мускулите и правят тялото по-гъвкаво. Кръговите движения и движенията с талията използват бедрата и долната част на торса, това позволява на няколко мускулни групи да се развиват едновременно. Когато мускулите на гърба и коремните мускули са тонизирани, това подобрява стойката на тялото ви, докато седите или стоите прави. Резултатът е – никакви болки в гърба. Но това не е всичко – грациозните движения, извършвани с ръцете и раменете са част от танца. Кръговите и вълнообразни движения, които описват, освен, че са красиви, работят и за мускулите в съответните групи.

Ориенталски танци се танцуват с боси крака и положението на тялото така позволява укрепването на костите, което е и превенция от остеопороза.

Ако нямате време да ходите на уроци по танци, потърсете DVD или клипове в Интернет и опитайте вкъщи. Ориенталските танци са сложни и изискват много време, за да се научите, стига целта ви е да танцувате съвършено, в противен случай – забавлявайте се!
Източник: kozmetikata.com