Много години вече се пропагандира идеята, че трябва на всяка цена да се борим с наднорменото тегло, но резултатите от ново изследване, публикувани наскоро, предизвикаха абсолютен фурор дори в научните среди. Според тях хората, които няколко килограма в повече, живеят по-дълго.

Резултатите от изследването, публикувани пред няколко дни в авторитетното списание Journal of the American Medical Association, противоречат едва ли не на всички други препоръки, които се дават на хората. Учените твърдят, че мастните наслоения (разбира се, не прекалено големите) удължават живота.

Тези, които постоянно се измъчват със спазването на строги диети, могат да се озадачат или да въздъхнат облекчено. Наистина наднорменото тегло увеличава вероятността от смърт в резултат на диабет или болести на бъбреците, но тази закономерност не е в сила при редица други заболявания в това число онкологични и сърдечно-съдови, заявяват изследователите. В заключителната част на статията се обобщава, че „повишената телесна маса очевидно съпътства значително по-ниската смъртност като цяло“.

Фактът, че Американският център за контрол и превенция на заболяванията (CDC) в Атланта, щата Джорджия, публикува данните от това изследване, рискувайки да постави кръст на дългогодишната пропаганда за стройността като синоним на здравословен начин на живот, вече предизвика отрицателни реакции у много специалисти.

„Това са пълни глупости. Нелепо е да се твърди, че повишената телесна маса не е рисков фактор, когато става дума за смъртност“, заявява професорът по диетология Уолтър Уилет от Медицинското училище в Харвард (Harvard Medical School).

Не смятайте, че резултатите от изследването на CDC са покана за премахване на бдителността и ядене до насита, предупреждават самите специалисти, изнесли резултатите от новото изследване. Те подчертават, че описаните от тях позитивни последствия се отнасят само за хората с леко до умерено повишена телесна маса и определено не засягат хората, страдащи от затлъстяване (хората с индекс на телесното тегло над 30).

Учените подчертават още, че хората, чиято пълнота не е достигнала степента на затлъстяване, много по-рядко (до 40 %) умират в резултат на заболявания и опасни състояния като емфизема, възпаление на белите дробове, болест на Алцхаймер, травми и някои инфекциозни заболявания.

„Няколкото килограма над нормата способстват не само за избягването на редица болести, но и за оздравяването след сериозни операции, травми и инфекции“, заявява Катрин Флагел, ръководител на изследователската група.

„Вероятното обяснение, е, че тези хора имат повечето резерви, от които може да се възползва организмът в критичен момент“.

Според учените, малкото превишаване на теглото е най-полезно за хората на възраст между 25 и 59 години, въпреки че при пълните хора над тази възраст също имат някои предимства.

Опонентите на новото изследване подчертават, че в него са анализирани само данните за смъртността без да бъдат отчетени положителното влияние на стройността върху качеството на живота като цяло.
Източник: actualno.com