Населението на земята се увеличава непрекъснато. За сметка на това количеството на ресурсите остава същото, само че в пъти по-замърсени. Почвата, въздухът и водата не са това, което бяха преди няколко десетилетия. Как да бъдат изхранени хората? Производителите на храни и учените отдавна търсят решения на този въпрос. В резултат на това храната на хората в XXI век почти е загубила истинския си вкус. Ядем “пластмасови” краставици и домати, хлябът много често е суров и мухлясал, в преработените храни има дълъг списък от неясни съставки и числа.

Производителите на плодове и зеленчуци използват все повече изкуствени торове, от една страна жадни за повече печалба, от друга – поради изтощаването на почвата. Непрекъснато се внедряват нови технологии в хранителното производство и селското стопанство. Фермерите стимулират бързия растеж на животните с хормони, за да нарастват по-бързо на тегло и за да дават повече мляко, а за да се застраховат от болести ги блъскат с антибиотици. Това оказва влияние не само върху месото, но и върху млякото, сиренето, кашкавала и маслото.

Знаем ли всъщност какво ядем? И дали храната ни има повече полезни съставки, отколкото вредни?

Според проучване на Доналд Дейвис, биохимик от Университета в Остин, Тексас, от 13-те най-важни хранителни вещества, които се съдържат в плодовете и зеленчуците, количеството на шест е намаляло значително. Новите реколти съдържат до 38% по-малко протеини, калций, витамин C, фосфор, желязо и рибофлавин (витамин B2), сравнени с културите от минали десетилетия.

“На фермерите им се плаща на килограм продукция, не според броя на хранителните вещества”, казва Дейвис и добавя “Бързо израсналите плодове нямат достатъчно време да се развият и да образуват веществата, абсорбирайки ги от почвата. Повечето агро-специалисти не знаят това, хората също не го знаят”, коментира ученият.

Въпреки негативните резултати ученият е категоричен, че трябва да продължаваме да консумираме повече плодове и зеленчуци, независимо от намаленото качество на хранителните им съставки. Все пак те си остават по-добрият избор от полуфабрикатите.
Източник: az-jenata.com