Тресенето на главата надолу-нагоре в такт с музиката или „хедбенгинг“-а – движение, популярно сред феновете на метъла, може да е доста опасно за здравето. До този извод са достигнали Деклан Патън и Андрю Макинтош от Университета в Нови Южен Уелс, Австралия.

Двамата учени, които са специалисти в биомеханиката, са изследвали публиката на множество хард-рок и метъл концерти, след което са публикували наблюденията си в „Британски медицински журнал“.

Според тях, отривистото тръскане на главата надолу-нагоре, подобно на „заек под въздействието на електрошок“, може да причини хроничен световъртеж, счупване на врата и дори мозъчни и сърдечни увреждания.

За пример е даден китаристът на бандата „Evanescence“ Тери Балсамо, който през 2005 получи инфаркт именно заради прекалено тръскане на главата.

Как да избегнем подобна съдба? Единият вариант е да слушаме по-нормална музика – като тази, изпълнявана от Майкъл Болтън, Селин Дион и Ричард Клайдерман, шегуват се двамата австралийски учени. По-сериозният, но и по-труден за спазване вариант е да се постараем движението на главата ни да не надминава диапазона от 45 градуса спрямо врата.

Учените предлагат и нагледен пример какви движения трябва да се избягват. Те прилагат своя „теоретичен модел на мятането на глава“ към известния епизод с анимационните герои Бийвис и Бъдхед, които танцуват на песента „I Wanna Be Sedated“ на „Дъ Рамонес“.

Главата на Бийвис се клати на около 45 градуса, което е под опасния праг за нараняване. За Бъдхед обаче изгледите не са добри – той мята главата си в дъги от около 75 градуса, което попада в първо ниво на риск от увреждания на главата, а именно главоболие и замаяност, твърдят Патън и Макинтош.
Източник: news24.bg