Нито храните, нито козметичните продукти, съдържащи антиоксиданти, предотвратяват или забавят стареенето на клетките, смятат учени от Лондонския университетски колеж.

Свободните радикали (кислородните молекули, които водят до дисбаланса между електроните и протоните) се образуват в организма по естествен път – при метаболизма. Тези свободни радикали могат да предизвикат окислителни процеси (по аналогия с ръждата, когато желязото е подложено на въздействието на кислорода). Биологичните системи в нашия организъм като правило са способни да ограничават този проблем.

През 1956 г. Денъм Харман е предложил теорията за това, че стареенето е предизвикано от натрупването на молекулярни увреждания в клетките, които са предизвикани от „окислителния стрес“ при активността на такива форми на кислорода каквито са свободните радикали. Около 50 години тази теория е доминираща в научните изследвания.

Лондонските учени смятат, че могат да приведат достатъчно доказателства за това, че тази теория е погрешна. В експериментите си те са изучили дейността на основните гени, участващи в отстраняването на свободните радикали от тялото.

Манипулирайки тези гени, те са успели да контролират способността на клетките да ограничават потенциалната вреда, причинена от окисляването: „Оказва се, че продължителността на живот на клетката не се увеличава благодарение на възможностите за защита на тъканите и клетките от свободните радикали“.

„Окислителните процеси не са движещата сила на стареенето и т.нар. антиейджинг продукти с антиоксиданти не могат изобщо да бъдат ефективни за предотвратяването на този процес“, подкрепя своите британски колеги проф. Дейвид Джеймс от Университета на Калифорния, цитиран от Ройтерс.

Според него, „здравословната и балансирана диета намалява риска от развитието на много заболявания, свързани със старостта в това число рак, диабет и остеопороза. Но, дори 50 години след създаването на теорията, все още няма никакви ясни доказателства за това, че антиоксидантите забавят или предотвратяват стареенето“.
Източник: actualno.com