Българите живеят в непрестанна несигурност. Това заяви на пресконференция проф. Георги Фотев от Института по социология при БАН. Изследване, направено от „Маркет линкс“ показва, че българите изпитват недоверие към хората и институциите и това поражда несигурността, в която живеят. Едва 17.7% смятат, че на повечето хора може да се има доверие, а 82.3% смятат, че много трябва да се внимава с хората.

Близо 97,3% от българите искат добро заплащане, 85,8% – сигурно работно място, 83,2% – работа, която съответства на способностите им. На последните места са работа без много напрежение и дълга отпуска – 45%. Два пъти повече се цени личната свобода, отколкото равенството на социума, сочат още данните. Близо 50% искат в свободното си време да правят, това което искат. Голяма част от българите смятат, че трябва да има по-големи стимули за личните усилия, които полагат на работното си място. На едно от най-високите места в Европа се нареждат българите с идеята, че конкуренцията е добро нещо. Те смятат и че държавата трябва да дава повече свобода на частните фирми.

Българите вярват най-много в Европейския съюз, образователната система и църквата. На последно място по доверие е Парламента. 53 на сто от запитаните вярват, че демокрацията има своите недостатъци, но е по-добра форма на управление от всяка друга. На въпрос дали хора от по-малко развити страни да идват у нас на работа 17.3% мислят, че трябва да се позволи в страната да идва, който иска. 29.9% смятат, че трябва да се позволи на чужденци да идват докато има свободни работни места, 44.6% искат да се постави строг лимит на чужденците, които пристигат, а 8.3% искат да се забрани напълно на чужденците да пристигат у нас. 3.2 % изобщо не са горди, че са българи, не много горди са 16.4%, 46.5% са горди, а 33.9% са много горди.

85,9% от българите смятат, че семейството е много важно за техния живот, 40.5% смятат за приемливо двама души да живеят заедно без брак. Като особено важни качества, които трябва да възпитават у децата си българите посочват трудолюбието, чувството за отговорност и добрите обноски, най-малко смятат, че е необходимо да ги възпитават в послушание. 44.2% от българите смятат, че са щастливи, 15.9% – че са много щастливи, 33.5% – че не са много щастливи, а 6.4% никак не са щастливи. /news24.bg

Още новини в Novini.elitno.com