Смята се, че апетитът се увеличава след интензивно физическо натоварване и разходки на чист въздух. Но оказва се е тъкмо обратното – след като сте прекарали половината от деня на едно място (при това в лошо проветрения офис или у дома), шансовете за преяждане нарастват и то няколко пъти.

До този извод са стигнали американски изследователи, които в продължение на няколко седмици са наблюдавали хора, последователно променящи интензивността на своите натоварвания и са определяли количеството и хранителните качества на приеманата от тях храна.

През т.нар. „активни дни“ наблюдаваните са прекарвали по 12 часа на крак, почиствайки домовете си, пазарувайки, разхождайки се с децата си и т.н. Те са почивали на всеки час по 10 минути. През „неактивните дни“ участниците в експеримента са гледали телевизия и са играли на компютърни игри.

Резултатите от изследването показват, че мързелуващите са приемали повече храна (с около 17%) и въпреки това са изпитвали постоянно чувство за силен глад.

Според учените, този факт си има своето психологическо обяснение: „Когато е зает, човек няма време да мисли за храна, а когато бездейства – постоянно мисли за ядене“.

Към това се добавят и физиологични причини – липсата на движения може да забави в организма производството на хормоните, които предизвикват чувството на засищане, съобщава британският вестник „Дейли мейл“. /actualno.com

Още новини в Novini.elitno.com