Канадски учени са установили защо много хора страдат когато времето се разваля и небето притъмнява, съобщи в. „Дейли експрес“.

Екипът на д-р Никол Прашак-Рийдър от Университета на Торонто (Онтарио, Канада) казва, че е открил „ключ“ в човешкия мозък, с който щастието се „включва“ и „изключва“.

Мнозина хора страдат от т.н. сезонно афективно (емоционално) разстройство. То може да доведе до депресия през месеците на най-слабо слънчево греене. Сред симптомите му са апатия, засилен глад, безсъние и тревожност.

Според експертите разстройството се причинява от понижението на нивата на мозъчния химикал серотонин, но причината досега не беше известна. Канадските учени подсказват, че виновникът за сезонната смяна на настроенията е протеин, който пренася серотонина.

Той действа, като попива и свързва серотонина, намиращ се между мозъчните клетки. Нивата на този протеин варират според сезона.

По-високи са през есента и зимата (тогава свободно циркулиращият серотонин е в най-малко количество), а по-ниски – през пролетта и лятото, когато количеството на свободния, несвързан серотонин, са най-високи.

Колкото по-висок е серотонинът, толкова са по-щастливи хората. И обратно, колкото по-ниско пада нивото на серотонина, толкова е по-трудно човек да бъде щастлив. Изследването е публикувано в Archives of General Psychiatry. /actualno.com

Още новини в Novini.elitno.com