Пак е септември, пак започва училището и пак трябва да се правят какви ли не еквилибристики, за да накарате хлапетата да станат от компютъра и да прочетат някоя и друга страничка от книга.

Тъй като “приятел в нужда се познава”, решихме да споделим с вас наученото от изтъкнати френски педагози, които са формулирали десет съвета за родители, чиито деца не са много фенове на четенето.

1. Никога не е рано да сложите книга в ръцете на детето си. Щом започне да седи само на дупето си, трябва да му давате “книгоподобни” вещи в ръце.
Или големите гумени книжки за деца, или книги с картинки, за които няма да ви е мъчно, ако се съсипят.
От две годишна възраст нататък можете да купувате книжки с много картинки и малко текст, от които да “четете” заедно.

2. Купувайте му списания за неговата възраст. Сега, за разлика от преди, когато имаше само списание “Дъга”, има издания за всеки етап от развитието на детето. Текстовете, подходящи за съответната възраст ще го научат, че четенето е приятно занимание.

3. Четете заедно и когато тръгне на училище. Точно тогава има нужда от помощ и подкрепа, защото четенето изглежда много трудно занимание преди да му свикнеш.

4. Сложете библиотека в стаята му. Купувайте заедно книжки, с които да напълните рафтчетата.
Направете купуването на книжка или списание малък празник, нещо като награда за добре свършена работа или просто спонтанен подарък. По-добре е, отколкото да го “награждавате” с обяд в ресторант за бърза закуска.
5. Не пренебрегвайте комиксите. Да, те са далече от “сериозната” литература, но страшно много приличат на книги и развиват въображението. Особено за по-малките деца са чудесен преход между книжките само с картинки и тези, в които има само текст.

6. Водете го на премиери на книги. Знаете каква истерия наставаше при излизането на всяка част например на Хари Потър.
Да се надяваме горещо, че това няма да е последната детска поредица, предизвикала у децата такъв интерес към четенето.

7. Подбирайте книги в зависимост от интересите на децата си. Нека заниманията на героите да са близки до хобито на децата ви.

8. Четете пред децата си. Личният пример е най-заразителен, когато говорим за възпитание на деца. Ако ви вижда често с книга в ръка, ще поиска и то да е като мама и татко. И не четете само списания.

9. Определете строги правила за гледането на телевизия и ползването на компютъра. Така ще остава и време за четене.

10. Не го притискайте. С караници и скандали няма да постигнете нищо. От вас зависи да го въведете в света на книгите и четенето. /az-jenata.com

Още новини в Novini.elitno.com