Британско изследване е показало, че хората със симетрични тела са по-привлекателни за противоположния пол, съобщи в. „Гардиън“.

Изследването е направено от екипа на еволюционния психолог д-р Уилям Браун от лондонския университет „Брунел“. За целта са били използвани високотехнологични скенери за тяло.

Резултатите от проучването потвърждават предишни изследвания. Те сочат, че симетричните лица са по-привлекателни и подсказват, че човешкият мозък е настроен да смята симетрията у потенциален партньор за сексапилна.

В еволюционното минало на хората симетрията може да е била откровен сигнал за безупречно развитие и здраве, следователно за плодовитост.

Съществува теория, че нарушенията в развитието на матката, инфекциите, лошото хранене и генетичните дефекти увеличават степента на асиметрия. Затова пропорционално развитите форми показват, че един човек е здрав и може да създаде здраво поколение.

Изследователите са измерили телесните съотношения у 40 мъже и 37 жени, които влезли в скенер за тялото, снабден с 24 камери. Скенерът изготвил триизмерни изображения на телата им. След това изображенията са били оценени от 87 „съдии“ според степента на привлекателност.

Изображението на главата е било отстранено, за да не влияе допълнително върху избора. Оценителите сметнали за по-привлекателни тези мъжки и женски тела, които са по-симетрични. /actualno.com