Енергийните напитки могат да увеличат значително риска от инфаркт на миокарда, дори след малки хора, предупреждават австралийски учени.

Установено е, че такава напитка, каквато е „Red Bull“, предизвиква повишаване вискозитета на кръвта, което предразполага към увеличена съсирваемост и риск от съдов инцидент.

След подобни заключения говорителката на фирмата в Австралия заяви, че темата ще бъде проучена в главния офис в Австрия.

Според нея установените рискове не са по-големи от тези след консумацията на чаша кафе. Напитката е забранена в държави като Норвегия, Уругвай и Дания поради странични ефекти, описани върху кутията.

Все пак обаче е регистрирана продажба от 3=5 милиона кутии в общо 143 страни. Фирмата производител, чието лого е „Red Bull дава криле“, са спонсори на Формула 1, както и някои други екстремни спортове по целия свят.

Предупреждава, че дневната консумация не трябва да надвишава две кутии. Рискове за здравето има само тогава, когато се приема на фона на високо напрежение, високо артериално налягане, при които има влошаване състоянието на съдовете и допълнително се увеличава склонността към тромбообразуване. /actualno.com