Влизате в морето, за да поиграете на водна топка, скачате в басейна просто, за да се охладите, слушате ромона на реката, докато нежно бяга покрай вас, галейки тялото ви…

Повечето хора обичат онова успокояващо чувство да бъдат в прегръдката на водата. Дали си спомняме подсъзнателно уюта на майчината утроба, за да осъзнаем като възрастни, че плуването е едно наистина прекрасно занимание за тялото и душата?

Тези, които плуват често, наистина знаят за какво става въпрос – колко добре се чувстват не само физически, но и емоционално. Те ще ви уверят, че ползите от плуването са почти непостижими за останалите видове спортни занимания.

Защо плуването е толкова добро занимание?

Плуването развива цялото тяло, подобрявайки състоянието на сърдечно-съдовата система, силата на мускулите, издържливостта, стойката и гъвкавостта на тялото. Особено голяма е ползата за сърдечно-съдовата система, тъй като когато плуваме се подобрява усвояването на кислород от тялото, без да се претоварва сърцето.

Ако се стремите да свалите излишно тегло, плуването просто ви дава билета да стигнете до крайната цел. Плувците изгарят средно за час калории, колкото се изгарят при пробег на 10 км. за същото време. Кое ви допада повече? Някои наричат плуването перфектната форма на физическа активност и вероятно имат основания.

Още ползи от плуването:

– Плуването тонизира горната и долната част на тялото ви, тъй като използвате почти всички основни мускулни групи. Най-добрите стилове за тонизиране на цялото тяло са свободният стил, бруст и плуване по гръб.

– Рискът от нараняване, докато плувате е минимален. Това се дължи на факта, че при плуване няма напрежение върху костите, ставите или сухожилията, заради задържането на повърхността на водата и факта, че тежестта на тялото във вода намалява с една десета. Много атлети използват плуването като допълнение към тренировъчната си дейност.

– Плуването е много подходящо за бременни жени, тъй като то помага за укрепване на раменете и коремните мускули, които могат да се разтегнат при раждане. Плуването подобрява и циркулацията.

– Плуването регулира кръвното налягане. Проучвания показват, че то помага да се свали високото кръвно налягане и е възможно дори да предпазва от хипертония, което от своя страна намалява риска от заболявания на сърцето и инсулт.

– Плуването помага и за доброто емоционално състояние, като редуцира стреса и напрежението. Този спорт е изключително релаксиращ, тъй като позволява повече кислород да стигне до мускулите и изисква регулиране на дишането.

Скачайте във водата

Искате да започнете да се занимавате с плуване, но не знаете как да го направите? Първо, ако имате някакво нараняване или астма, се консултирайте с лекар.

Започнете заниманията внимателно, ако в басейна се чувствате на чужда територия. Специалистите препоръчват на начинаещите да започнат с 12 до 20 минутни занимания, а след като ударите ви във водата станат по-ефективни и уверени, способността ви да плувате по-дълго ще се увеличи.

За упражняване, най-добрият стил в басейна е свободният, при който ръцете ви се движат подобно на движенията на вятърна мелница, докато тялото ви се завърта, а дишането е от страната на ръката, която е извън водата.

Добре е също да редувате свободния стил с други стилове като плуване по гръб или бътерфлай – така не само няма да ви е скучно, но и ще ви даде възможност да работите върху други мускули, за да има по-голям ефект от заниманията ви.

Плуването предлага и много други видове упражнения. Опитайте се да ходите или да тичате във водата – това може да бъде изтощително, но ще помогне да тонизирате ръцете и краката.

Може също да опитате и водна аеробика или просто да съберете приятели и да се забавлявате заедно, като опитате синхронизирано плуване, игра на „акула“ или предаване на щафета. Използвайте също и стените на басейна, за да правите различни упражнения – просто бъдете изобретателни!

Вече информирани за ползата от плуването за вашето здраве, защо не го превърнете в постоянното ви спортно занимание? Плувайте рано сутрин в басейна, за да започвате всеки ден като нов човек или вечер, за да се отпуснете от акумулирания през деня стрес. Опитайте – може да откриете липсващото парченце за един щастлив, физически и емоционално стабилен живот! /actualno.com