Доста популярна е славата на ананаса като продукт, който способства за разграждането на мазнините. Но истина ли е всичко това, което ни обещават диетолозите?

Ананасът наистина е най-известният войн в борбата с килограмите. Благодарение на своя уникален компонент – бромелаинът, който способства за разграждането сложните липиди, дълго време този плод се смяташе за панацея и бе неразделна част от много диети.

От новото откритие веднага се възползваха производителите на различни вещества за „изгаряне на мазнините“ и на пазара се появиха редица продукти, съдържащи екстракт от ананас. Но ефектът от ананаса не оправда очакваните надежди.

Бромелаинът наистина притежава протеолитична активност (т.е. разгражда мазнините), но неговата молекула е доста голяма и не може да повлияе на липидния обмен, защото не е в състояние „да премине“ през стената на червата.

Под действие на стомашния сок ферментът се разгражда на няколко съставки, които постъпват от червата в кръвта, но те губят своята ферментативна активност и не могат да въздействат на целия организъм.

Затова и последните изследвания за бромелаинът показват, че не може да окаже никакво въздействие на подкожно-мастната целулоза, т.е. не може да върне предишната стройност на тялото.

От друга страна ферментативтата активност на ананаса се запазва достатъчно дълго, за да помогне на организма да преработи другите храни като рибата, месото, кисело млечните продукти и бобовите култури.

Ананасът притежава свойството да притъпява чувството за глад. Диетолозите препоръчват веднъж седмично да се прави разтоварващ ден на ананас, като 1 кг. ананаси се разпределя за 3-4 хранения.

За едно денонощие с помощта на тази диета може да се отслабне с 1-1,5 кг. Но това не се дължи на бромелаина, а на ниската калоричност на ананаса – 48 калории в 100 г.

Не се препоръчва да се яде ананас на гладен стомах- това може да предизвика гастрит. Въздържайте се от този плод и при язва и повишена киселинност.

След употребата на ананас задължително изплаквайте устата с вода, тъй като съдържащата се в него киселина уврежда зъбния емайл. /actualno.com

Още новини в Novini.elitno.com