Зеленият чай може да ни помогне да запазим флексибилността на артериите, давайки по този начин възможност за устояване напрежението от непрекъснатите промени в артериалното налягане.

При ултразвуково изследване се установява по-значителна дилатация след редовна консумация на чай, а не на разредена кофеинизирана напитка или дори гореща вода.

Учени смятат, че това се дължи на действието, което зеленият чай оказва на епитела на съдовете. Последният секретира вещества, които помагат за релаксирането и разширяването на съдовете. Флавоноидите пък действат като антиоксиданти, поради което предотвратяват възпалителните изменения. Предполага се, че намаляват и съсирваемостта на кръвта, оказвайки по този начин профилактична роля за миокарден инфаркт. Ефектът е дълготраен и се кумулира.

Резултатите от изследванията са в правопропорционална зависимост от продължителността на консумацията на зеления чай. Разбира се, коментират специалисти, трябва да се проведат още изпитвания за ефекта на зеления чай преди да бъде обявена протективната му роля с такава категоричност.

Така или иначе ползата за здравето му е неоспорима и без съмнение може да бъде включен като компонент на здравословния начин на живот. /ДНЕС ПЛЮС