BG стадионите вече се пълнят само за чалга концерти

Чалгата всички я мразим по дефолт, нали – тя не само е просташка, ами и развращава младото поколение, превръщайки го в комбинация от малолетни проститутки и изрусени педали. Само селяните, градски и селски, слушат чалга.

А дали пък не трябва всъщност да я обичаме…

То че няма да я заобичаме е ясно, ама поне да не я мразим толкова, ми е мисълта. Годините културни наслагвания от Камъните падат и Радка-пиратка трудно ще се изличат от съзнанието ни, както и лично от моето трудно ще се изличи първата вечер в казармата, когато бяхме посрещнати с азис и тогава си помислих, че да, това наистина ще да е най-гадното място на планетата (не се оказах прав, а азис беше инцидентен, но за това друг път).

Чалгата е просто музика

Като се замисли човек, чалгата не е кой-знае какво – не е като да яде хора нали. Музика като музика, весела една такава (предимно). Наистина, безпристрастният наблюдател и с невъоръжено око лесно ще забележи, че феновете на тази музика са предимно абсолютно дебили… Но това е лесно обяснимо с моята теория, че всъщност 90% от всички хора са абсолютни дебили и това съотношение, логично, важи за всички стилове музика, не само за чалгата – потни, невъзпитани говеда и прости кресливи пички съм срещал и по рейвовете, при това доста по-често, отколкото би ми било приятно, примерно.

Същият безпристрастен наблюдател също така лесно ще забележи, че текстовете на чалга-песните не са от на-интелигентните и се състоят главно от думите желая, обичам, копнея и мразя в произволни комбинации. Но… то пък кои песни са? Тия на Бритни? Или на Бионсе? Хехе моля ви се 🙂 Рапърите пък даже няма да ги споменавам. Дори, забележете, българската чалга е вече на светлинни години напред от сръбската, от която произлезе през 80-те. Докато съседите ни от запад си останаха на ниво кръчмарски напеви и нефелни фолк-опити, у нас чалгата се разви, наспечели пари, започна да прави все по-качествени (като визия де) клипове, да привлича все по-измайсторени жени (пластичната хирургия и тя е майсторски занаят), да бяга от рамките на селския кючек и да се превръща все повече в нещо като лъскав поп с лек ориенталски привкус.

Чалгата подкрепя свободен софтуер

Тука малко ще се отплесна, за да поприпомня нещо, дето съм го казвал и преди, а именно, че всъщност в България издателите и продуцентите на чалга се държат много по-адекватно от останалите представители на музикалния бранш, що се отнася до авторски права и разпространението на песните им в интернет. По-адекватно като казвам, имам предвид че не само не реват като изнасилени магарета, че емпетройките “им изяждали хляба”, ами изобщо не се занимават с подобни глупости – защото за разлика от останалите български ‘изпълнители’, чалгарите знаят как да печелят, как да изградят медиен образ, как да правят огромни, качествени концерти, как да продават допълнителен мърчандайз в големи количества и т.н. все необходими неща.

Айде сега, сексистки стереотипи…

Сега, няма как да не сте забелязали, че във фолка се подвизават предимно жени. Те са предимно руси, предимно с големи цици, предимно тъпи и се обличат предимно с дрехи, които народната мисъл на по бира и ентелегентна раздумка определя твърде иносказателно като курвенски. Малките момиченца, които израстват с канал Планета (господ да ги поживи), разбира се, се изтрепват да подражават както на впитите панталонки, така и на големите деколтета, което, когато се позатопли времето навън, превръща всяка разходка по центъра в безплатно пийп-шоу.

Само че, две неща: Първо, умните феминистки са казали (а те ги разбират тия работи), че всъщност образът, който демонстрират в сценичното си поведение певиците, бил, видите ли, образ на силна, независима жена, която печели сама парите си и се облича и изглежда както й харесва, независимо като каква я окачествява, нея и дрехите й, обществото, когато се събере на споменатите вече бира и ентелегентни раздумки. Което, казват пак тия умни феминистки, не било баш превъзходно и към каквото те, феминистките, се стремели, но все пак било много голям напредък в сравнение с преди, когато жените били в подчинена роля спрямо мъжа, зависими от общественото мнение и т.н. патриархални остатъци.

Освен туй, честно да ви кажа, ако дъщеря ви гледа Планета по-цял ден и се облича и държи като малка проститутка ми се чини, че, дет се вика, повредата е само във вашия телевизор. Демек дето викаше Катофски, няма как по цял ден да гониш кокошките и да ти се дослуша Павароти… Много ясно, че ако оставиш детето си без ролеви модел, то ще търси такъв в средата, в която все пак намира някакъв. Ако детето ти по цял ден гледа телевизия, че и точно тоя канал, вината си е изцяло в тебе, не в певачките или барбитата. /news24.bg