Бургас отново изпревари всички български градове и е N1! След месеци преговори вече е сигурно, че в града ще се проведе първият по рода и мащабите си у нас музикален фестивал, чийто медиен партньор ще бъде MTV. Обшина Бургас е не само домакин на фестивала, а негов съорганизатор.

„Фестивалът ще се нарича „SPIRIT of Burgas” (Духът на Бургас) и има потенциала да се превърне в най-горещото музикално събитие в Европа това лято. Очакваме на бургаския бряг да дойдат хиляди меломани от цял свят, обяви кметът на община Бургас Димитър Николов, който е патрон на събитието.

SPIRIT of Burgas ще се проведе от 15 до 17 август на Централния градски плаж. Телевизионни предавания от фестивала ще се излъчват по 9 MTV канала в 36 страни. Хедлайнер на една от фестивалните вечери ще бъде легендарната ню уейв банда „Систърс ъф Мърси”, които гостуват за първи път в България.

В Бургас ще пристигнат и колоритните „Ейшън дъб фондейшън”, чийто стил представлява смесица от рап, хардкор и рага. Световните медии напоследък прикачиха на „АДФ” етикета „най-добрата група на живо”. Във фестивала ще участват още „Пендулум” – водеща сила на световната „дръм анд бейс” сцена, хип-хоп доминаторът „Фараон Монк”, суперактуалните „Груув Армада” и „Бонобо”, диджеите от „Метрополис”, артистите от лейбъла HMSU, „Гравити Ко” и други известни български изпълнители.

Намеренията на домакини и организатори са „SPIRIT of Burgas” да стане ежегоден и да се превърне в запазена марка.
„Успяхме да убедим нашите партньори от MTV, че Бургас е най-подходящото място за организирането на подобен фестивал. Спечелихме домакинството заради уникалната комбинация от море, слънце, природа и специфична духовна атмосфера, която градът ни притежава. Благодарение на фестивала ще привлечем вниманието на още една целева категория туристи: модерните, образовани европейски младежи – почитатели на поп-културата и поп-музиката”, каза още Димитър Николов.

Oчаква се телевизионните предавания от фестивала да бъдат гледани от 98 млн. домакинства чрез MTV-каналите „Арабика”, „Балтика”, както и тези в Турция, Румъния, Украйна и др.

„Ще осигурим добри възможности за международно отразяване на фестивала”, каза Ники Райт. Тя изтъкна отличните възможности на Бургас за комуникация по въздух, суша и вода. Според нея това е силен коз за града, който ще позволи на хора от много държави да посетят „SPIRIT of Burgas”.

Мястото за провеждане на фестивала – плажът под хотел „Приморец”, е избрано сред още няколко потенциални подходящи зони, от водещ специалист по сигурността, пристигнал специално от Англия. Община Бургас ще благоустрои района и ще приведе инфраструктурата в подходящ вид, за да приеме „цунамито от участници”, както се изрази кметът Николов.

За всички участници във фестивала Общината ще организира туристическа обиколка, за да ги запознае с града. Рекламни материали за Бургас ще получат всички гости на музикалното събитие. Следващата седмица ще започне продажбата на билети за „SPIRIT of Burgas” по интернет. Във всеки от трите дни музикалната програма ще започва в 19.00 часа и ще трае до изгрев слънце.

Следващата седмица ще започне продажбата на билетите за музикалния форум по Интернет. На промоционална цена, от 88 лв., за трите дни на фестивала ще бъдат пуснати 1000 билета. След тяхното изчерпване ще се продават 3-дневни билети по 99 лв. и еднодневни по 39 лв. По-късно билети ще се продават и на специални пунктове, както и на самия вход на фестивалното градче в Бургас. Тридневният билет, купен на място, ще струва 129 лв., еднодневният 45 лв., а късният билет за денсманиаци – 25 лв. Във всеки от трите дни музикалната програма ще започва в 19.00 часа и ще трае до изгрев слънце. /news24.bg