Нилски крокодил отглеждат старозагорци в дома си в центъра на Стара Загора. Влечугото е домашен любимец на младо семейство, което, по разбираеми причини, не желае да оповестява самоличността си.

Влязъл в дома им за Коледа, когато стопанинът го получил за подарък. Неговата слабост към влечугите е известна, харесва му всичко, което наподобява динозаври и праисторически животни, съобщава chambersz.

Крокодилчето в момента е в бебешка възраст – само на 2 години, и все още не показва същинската си природа, макар че вече дава заявка за нрава си. Беше го ухапала оса и бръкнах в устата му, разказва стопанката на дома. Ухапа ме здраво по пръста. Но буйства само ако е гладно. Все пак не знаем как ще реагира в различни обстоятелства. Като е нахранено добре, търси припек и си лежи, без да помръдва.

Дължината му е около 50 см, а теглото – към 1 кг. Ще ни надживее, смеят се стопаните му и припомнят, че нилският крокодил в естествени условия става много голям – до 7 м. Екземплярът в Стара Загора обаче не се очаква да надхвърли 2-3 м.

Сега нилският крокодил на старозагорците най-често е в терариум на двора. Много обича да плува, отличен плувец е, а и му харесва да лови рибки – стопаните му пускат японски шаранчета и пъстърви, които той хваща в движение и изяжда.

Обича да му е топло и през зимата вкъщи скъпа ултравиолетова лампа постоянно му доставя нужната температура и светлина, обясняват стопаните. Като типичен хищник, влечугото се храни само с месо – пиле и риба./news24.bg