Мадарският конник ще бъде символът на България, с който ше разпознават страната ни по света. Това решиха участниците във финалното гласуване от компанията „Българските символи“.
Близо 1 млн българи у нас и зад граница са гласували преди последния кръг днес в „Слънчевата зала на НИМ, където подкрепа за инициативата на българската асоциация за бизнес и туристическа информация засвидетелства с присъствието си и президента Георги Първанов.

С 23.12% според последните данни води в гласуването Мадарския конник пред Кирилицата 20.42%, следва Царевец – 15.26%, следват Маслодайната роза – 11.03% и Рилския манастир. Тази стартова позиция обявиха преди финалния кръг водещите на тържеството. До края на гласуването резултатите добиха следния вид Мадарски конник 25.44%, 21.96%- Кирилицата, Царевец-15.03%, Маслодайната розата – 10.16% и Рилският манастир – 8.95%.

С право за последна кратка агитация получиха официалните застъпници -историкът проф. Божидар Димитров за Мадарския конник, „Вечен символ на Българската традиция“, вицепремиерът Меглена Плугчиева нарече Рилският манастир „Духовен център – минало и бъдеще на България, министърът на МДААР Николай Василев каза за кирилицата, че е – „Универсален символ“, археологът проф. Николай Овчаров се застъпи за Царевец, за розата водещите казаха единствена дума – „красота“.

Ентусиазирани застъпници на символите финалисти имаше и в подножието на Мадарския конник, където шуменци изпълниха възстановката „Оттук започва България“, в от столицата на розата Казанлък, където колекционер нумизмат показа първото БГ евро, излято в монетния двор през 2005 г. със знака на розата Имаше застъпници и пред портите на Царевец във Велико Търново и пред Народната библиотека в София.

Ето някои от мненията: писателят Алек Попов – Буквите са нещо много по-важно от думите, които ще бъдат написани с тях, директорът на класическата гимназия Гергина Тончева – Кирилицата графично изчистена и красива фонетично е благозвучна, а смислено съдържателно не отстъпва нито една друга азбука. Дякон Иван Иванов от Богословския факултет каза, че Рилският манастир е живият до ден днешен символ на България, пазител на просветителското дело, продължител на традицията.

Кампанията завърши, предстои ни сериозна работа за утвърждаване на българските символи, обърна се към участниците след гласуването президентът Георги Първанов. Той каза, че би искал да види всяко българско семейство да има свое знаме, което да е знак за нашата солидарност. Кампанията за български символи постигна няколко важни цели, според него – усили самочувствието ни и утвърждаването на нашата идентичност, постигна и образователен ефект, защото много хора, не само младите научиха повече историята ни.

Но трябва да си зададем въпроса какво правим за съхраняването и социализирането на паметниците, отбеляза Първанов. Запитана как Европа оценява кампанията за българските символи и дали ще помогне финансово за реставрацията на някои от тях вицепремиерът Меглена Плугчиева каза, че пари винаги ще се намерят за тази цел, важен е духът. „Европа ще оцени по достойнство духа на българина“, убедена е Плугчиева. /ДНЕС ПЛЮС