Специалисти от университета на Антверпен в Белгия са установили, че пушенето и затлъстяването могат да причинят трайно увреждане на слуха, съобщи Би Би Си.  Специалистите обясняват, че вредният порок и излишните килограми застрашават слуха по същия начин, по който и останалите органи в тялото – като предизвикват смущения в притока на кръв към тях.
  Резултатът от недостига на кислород, както и неспособността да се прочистят токсичните отпадъци от ухото, е трайно увреждане на слуха. 
  В рамките на изследването, обхванало 4000 мъже и жени на възраст между 53 и 67 години, учените установили, че при пушачите и при хората, страдащи от затлъстяване, е увредена способността да разпознават високочестотните звуци.
 Австралийски специалисти, цитирани от Ройтерс, са изготвили доклад за вредата от силната музика. 
 Те предупреждават, че младите хора са изложени на риск от увреждане на слуха в резултат на честите посещения в шумни заведения и слушането на силна музика със слушалки.
 Данните от доклада показват, че 41 процента от възрастните австралийци слушат музика със слушалки поне веднъж месечно, докато младите, които правят това, са почти двойно повече, като 60 процента от тях увеличават силата на звука до степен, вредна за слуха.
 Специалистите съветват хората да слушат умерено силна музика, за да предпазят слуха си от трайно увреждане.