В 11.20ч.българско време ( 16.20ч. китайско ) Атанас Скатов успя да изкачи вр.Чо Ойо (8201м). Вече имаме ПЪРВИ БЪЛГАРИН и първи ВЕГАН В СВЕТА, който е изкачил безкислородно и без помощта на шерп връх Чо Ойо!

“Много съм изморен, не съм спал 2 нощи, не съм ял и пил вода също откакто сме тръгнали -13 часа катерене. Изтощен съм , но се радвам, че успях!
Това е първото ми безкислородно качване и без шерп и съм щастлив! Времето беше перфектно и планината ме допусна до себе си, за което съм много благодарен! Вече съм истински алпинист! Минути след изкачването падна гъста мъгла и тръгвам надолу. Намерих си стъпките в снега до въжето и се надявам да сляза невредим по лагера”, сподели Наско по сателитния си телефон.

Атанас Скатов, връх Чо Ойо

Връх Чо Ойо е шестия в колекцията осемхилядници от проекта,който алпиниста-веган започна през 2015г за изкачване на 14-те осемхилядника на планетата без консумация на храна от животински произход”.

По план след кратка почивка следващ връх за сезона е връх Еверест, който той възнамерява да изкачи за трети път, но сега без кислород и шерп.
Станете почитатели на Elitno.com във Facebook