Анонимен дарител даде 20 килограма злато за позлатяване на камбанарията и купола на Патриаршеския храм на Царевец във Велико Търново, съобщава БНТ. Дарението е на стойност половин милион лева.

Идеята за позлатяването се зародила преди няколко месеца от местен инициативен комитет, който има и проект за издигане на паметник на цар Ивайло и изграждане на закрит мост над река Янтра.

Царевец, Велико Търново, Патриаршески храм, Асеневци

Идеята на инициативния комитет „Асеневци“ във Велико Търново е камбанарията и купола на Патриаршеския храм на „Царевец“ да бъдат позлатени, за да бъде още по-величествено излъчването му. Преди няколко месеца стартира дарителска кампания за набиране на средства. Анонимен дарител обаче осигури първите 20 килограма злато за обшивката на куполите.

„Със задоволство казвам, че много хора и от Велико Търново, и от цяла България се отзоваха на нашата идея и я подкрепиха, и са готови да направят дарения, включително и имаме и изявен дарител, който ще даде 20 килограма злато, което злато ще бъде разменено за листове, подходящи за облицоването на този патриаршески символ“, обяви Марин Павлов – председател на комитет „Асеневци“, Велико Търново.

Според българската Конституция обаче, Царевец е архитектурно-музеен резерват и изключителна държавна собственост. Което на практика означава, че куполите на Патриаршията не могат да бъдат позлатени без разрешение от Министерството на културата.

Иван Църов, директор на РИМ – Велико Търново коментира: „Всяко едно действие, което е свързано със строително- монтажни работи или с друго, което се случва в резервата, следва да бъде съгласувано с принципала – респективно пък той вече разпорежда на Института за недвижимо културно наследство, където са експертите по реставрационно-консервационни работи. Според мен това трябва да се подложи на една широка дискусия, в която да участват много различни организации, хора и експерти, и различните хора.“ Източник агенция „КРОСС“
Станете почитатели на Elitno.com във Facebook