С наближаването на коледните празници, у нас пуснаха атрактивни колекционерски монети, които са посветени на късмета и просперитета. Една от най-атрактивните серии на най-големия бранд за модерна нумизматика Monetti представлява първата в света сребърна монета с вградено кюлче гигант.

златно кюлче, монети, монети златно кюлче

Тя е 1 унция (31,10 гр.) и съдържа кухо кюлче, което е от 1 грам чисто злато. То е наречено гигант, тъй като е издуто до невероятния размер от 28х11х9 мм и изглежда като 20-грамово.
Формата му наподобява старо азиатско кюлче, което е заобиколено от кои – риби, които в Япония носят късмет и благополучие.

Други интересни серии, които се появиха у нас малко преди празниците и едва от октомври месец са в обращение, са тези, посветени на деветото животно от китайският лунен хороскоп и под чийто знак е 2017-та година – петелът.

За изработката на монетите са използвани разнообразни материали, като седеф, нефрит, злато и сребро. Впечатление прави например емитираната от Остров Ниуе с номинал 1 новозеландски долар сребърна монета с позлата. Тя изобразява седем ползлатени пера, които заобикалят изображението на петел и носят късмет на своя собственик.

В китайската култура числото седем се асоциира със съвършенство, късмет и хармония, а от друга страна златният цвят е свързван с богатството и просперитета. Колекциите включват още подходящата за подарък на най-малките сребърна монета, изобразяваща захарно петле. Има и такива с изображения на символа на 2017-та върху червеникав седеф или с китайското название на годината на петела върху нефрит.

Петелът е деветото животно от китайският лунен хороскоп. 2017-та година не е просто Годината на Петела, а е Годината на Огненият Петел. Петелът е роден под знака на искреността. Той е ярка, колоритна личност. Педантичен е и отличен организатор, при възможност винаги планира предварително действията си. Петелът е високо интелигентен и обикновено много образован. Има добро чувство за хумор, както и дар слово. Хората, родени в година на петела, ще направят добри постижения в кариерата си през 2017, ако поемат инициатива.
Станете почитатели на Elitno.com във Facebook