Акварелен ескиз на Пол Сезан към неговата прочута серия „Картоиграчи“ е продадена за 19,1 милиона долара на търг в Ню Йорк, организиран от аукционна къща „Кристис“.

Предварителната оценка на произведението беше между 15-20 милиона долара, съобщиха организаторите на аукционна.

Акварелът беше известен само по черно-бяла фотография. През последните 60 години се смяташе за безследно изчезнал, докато не беше открит в колекцията на известния тексаски меценат доктор Хайнц Айхенвалд, който почина през септември миналата година. Той е наследил произведението на Сезан от своите родители, които също са били страстни почитатели на импресионистите.

Един от вариантите на „Картоиграчи“ беше купен по-рано тази година от катарския емир за 250 милиона долара. Тази сума се смята за безпрецедентна рекордна цена за предмет на изкуството, но тя не беше регистрирана на открит търг,

За 19,1 милиона долара на търга е продаден и натюрморта „Букет от божури“ на Анри Матис. Сред топ лотовете попадна портрет на Пикасо, струващ почти 10 милиона долара.

От продажбата на 32 картини на импресионисти и модернисти „Кристис“ получиха 117 милиона долара при очаквани 100 милиона.
Станете почитатели на Elitno.com във Facebook

Източник: ДНЕС ПЛЮС