Търсачи на съкровища съобщиха, че са открили останките на британски товарен кораб, натоварен с платина, чиято стойност се оценява на 3 млрд. долара. Корабът, превозваш скъпоценния метал, бил потопен по време на Втората световна война. Компанията Sub Sea Research, чиято централа се намира в щата Мейн, е открила „Порт Никълсън” на дъното на океана на 50 км от Провинстаун Масачузетс, в залива Кейп Код, врязващ се в едноименния полуостров.

Плавателният съд осъществявал курс от Халифакс, Канада, към Ню Йорк, когато бил потопен от торпедо, вероятно германско, през 1942 г. Четирима души от екипажа загинали при потъването му, но 87 успели да се спасят. Sub Sea Research отрила местонахождението на съкровището през август 2008 г с помощта на подводен робот.

Според търсачите на съкровища на борда на потъналия кораб е имало най-малко 30 сандъка с кюлчета платина, чиято цена расте главоломно от началото на века. Има голяма вероятност на кораба да се намират и близо 10 тона злато и може би няколко промишлени диаманти.
Станете почитатели на Elitno.com във Facebook

Източник: ekipnews.com