На търг в Лондон беше продадена част от колекцията пощенски марки „Чартуел”, собственост на сър Хъмфри Грипс. Най-редкият екземпляр в сбирката се оказа изключително рядка марка на стойност 2 пенита, наречена „Синият Мавриций”.

Според филателистите в света до наши дни има запазени само няколко такива и те са изключително ценни. Цялата колекция на сър Хъмфри е събрана в над 80 тома, които са разделени по периоди и ще бъдат продадени на 9 самостоятелни аукциона.

„Тази изключителна марка е произведена през 1847 година на остров Мавриций по дизайн на известния ювелир Джоузеф Бърнард. От нея са отпечатани едва 240 марки на стойност едно и две пени“, обясни филателистът Дейвид Парсънс.

След отпечатването на марките било забелязано, че вместо надпис „Поща – платено“, на тях пишело „Пощенска служба“. Поради тази причина пощенските марки били спрени от продажба.

Съпругата на губернатора на остров Мавриций, който по това време е британска колония, продължила да ги използва, като ги лепяла на официалните покани за гости на своите приеми.
Станете почитатели на Elitno.com във Facebook

Източник: ekipnews.com