Скъпоценен килим с перли, изработен преди 150 години бе продаден на търг на Sotheby’s в Доха за рекордните 5.5 млн. долара, съобщи Би Би Си.

Очакваше се наддаването да започне от цена от 5 млн. долара, но заради малцината кандидати началната цена бе свалена на 4,5 млн. долара.
Килимът е изработен от около 2 милиона перли от Персийския залив и е декориран със стотици скъпоценни камъни, включително и диаманти, сапфири, рубини и смарагди.
„Свалихме началната цена на 4.5 млн. долара и килимът бе продаден за $5.458 млн. включително с комисионните и таксите“, заяви пред АФП говорителят на Sotheby’s Хабиб Баша. Той допълва, че купувачът е предпочел да остане анонимен.

Подарък

Според легендата килимът е бил предназначен за гроба на пророка Мохамед. Той е поръчан през 1860 г. от Махараджата от Бороди, който е искал да го подари за гроба на пророка в Медина, се казва в каталога на Sotheby’s. Махараджата обаче починал преди поръчката да е изпълнена и килимът останал в къщата на неговите наследници. По-късно е пренесен в Монако от член на фамилията.
Източник: deltanews.bg