Филипинските са предпочитаните детегледачки от българските новобогаташи. Със своя богат арсенал от възможности те дори изместват българските си колежки, които са готови да работят дори за по-малко пари от тях.

Филипинките са готови да слугуват вярно срещу 350 евро на месец, храна и легло, твърдят агенциите за наемане на персонал. Те са предпочитани пред българките, тъй като гарантирано оставали в семейството поне за година, а предимството им е, че владеят английски и испански език, съобщава вестник „24 часа“. Нашенките пък често се отказвали от работата си без предупреждение и създавали проблеми.

Начало

Новата мода при отглеждането на децата на българския елит се зародила през последните няколко години. Всичко започва от заможна фамилия с четирима наследници, които остават доволни от услугите на екзотичната детегледачка. Случвало се семейството дори да си доведе филипинки директно от родината им. По този начин у нас пристигат две южноазиатки, които отглеждат новородените деца на заможно българско семейство. След това модата бързо се разпространява из българския елит, а филипинките стават най-желания, но и най-труднодостъпния персонал.

Детегледачки

Филипинките са най-tyrsenite детегледачки, защото са послушни като роби, но за жалост престоят им у нас се узаконява много трудно. Въпреки сложните процедури обаче, те са предпочитани, защото във Филипините има много училища и колежи, в които паралелно с ученето момичетата се запознават и с грижите за новородените – как се слага памперс, кога се дава мляко. Освен всичко останало, помощничките имат и пълен набор от медицински изследвания.

Процедура

Постъпването им на работа у нас е труден процес и често се стига да услугите на агенции от Филипините и САЩ. Те настояват в искането на южноазиатка за персонал семейството да опише точно изискванията си, какъв човек търси – детегледачка, иконом, болногледач или домашен прислужник, възрастта на децата, броя на членовете на семейството, вида на дома и броя на стаите, навиците и кулинарните предпочитания на стопаните, както и дали имат домашен любимец. След това от агенцията им изпращат снимка на жената, която отговаря поне на няколко от посечените критерии.

Съвет

„Не ви съветвам да се спирате на красавица, защото може да ви разведе“, предупреждава съпруг, който от половин година използва услугите на 22-годишно момиче от Югоизточна Азия. Според него 2-годишното чакане определено си заслужава, тъй като филипинките се справят отлично с отглеждането на деца и цялата домакинска работа. Често обаче съпругата може да се почувства засенчена от прислужницата, не само като домакиня, но и като жена, тъй като южноазиатките са доста привлекателни. Затова и повече агенции за набиране на този екзотичен персонал предпочитат да предлагат жени, които да са по-грозновати, за да не създават интриги в поверената им къща.
Източник: deltanews.bg