Почти един милион евро, спечелени от продажбата на търг на кубински пури и аксесоари за пушене, бяха дарени за нуждите на кубинското здравеопазване, съобщи БГНЕС.

Търгът е заключителният етап от провеждащия се в Хавана 11-ти Фестивал на кубинските пури. Около 1000 гости от 73 страни, любители на прекрасните пури и представители на бранша, се запознаха с новостите за тази година, а също така посетиха тютюневите плантации и фабрики, предаде агенция „Новости“.

На аукциона бяха продадени само седем лота – пури от елитни сортове и уникални кутии за тяхното съхраняване. Общата сума достигна 981 хиляди евро. Най-скъпо бе продадена специална кутия /хюмидор/ с 400 пури Cohiba, за която организаторите получиха 350 хиляди евро. Хюмидорът е изработен от редки и ценни видове дървета, украсен с изображения на легендарния революционер Че Гевара. Малко по-евтино бяха продадени комплекти с елитни пури Hoyo de Monterrey и Romeo y Julieta. Всеки от тях донесе по 140 хиляди евро. Най-малко бе платено за хюмидор с Partagas – 75 хиляди евро.

Поредният фестивал на кубинските пури ще се състои догодина от 22 до 26 февруари.
Източник: dariknews.bg