Рядък чадър на фирмата Фаберже, който дълги години е бил сред вехториите в дома на семейство от британското графство Девън, бе продаден на търг за 17 500 паунда, съобщава Би Би Си.

Чадърът заедно с къщата, в която се е намирал, е бил завещан на новите собственици от техни роднини. Новата стопанка се е натъкнала на уникалния предмет по време на генералното почистване, но първоначално не е разбрала истинската стойност на откритието си.

Тя е искала да го отнесе в благотворителен магазин. Но все пак фината изработка на дръжката е привлякла вниманието й. Тя се е консултирала с опитния майстор Джетро Мари, който веднага е разпознал изделието на фирмата Фаберже.

По думите му, дръжката на чадъра е била изработена от майстор Михаил Перчин, който през ХІХ век е работил с прочутия руски бижутер за възраждането на техниката за нанасяне на мотиви върху покрити с емайл изделия.

По принцип Фаберже е известен в света със своите великденски яйца, изготвени специално за царската фамилия. Фалшиви дръжки на бастуни и чадъри Фаберже се срещат често, но истинските са истинска рядкост. „Това е много добър образец на неговата работа – самото съвършенство“, коментира Джетро Мари. Собственичката на чадъра е била шокирана, след като е получила за него 17,5 хиляди паунда на търг в град Ексетър.
Източник: news24.bg