Подобно на нощта след победата си на президентските избори, и на Нова година семейство Обама предпочете италианската кухня, съобщи вестник „Стампа“.

Меню в стил Made in Italy украси трапезата на бъдещата президентска двойка във вилата на Хаваите, където тя посрещна началото на 2009-та. И този път семейство Обама се довери на уменията на италоамериканеца Тони Мантуано, собственик на ресторанта La Spiaggia, където двамата отпразнуваха победата в изборите.

Новогодишната вечеря е преминала изцяло под знака на кухнята от Венето и Тоскана. Според запознати, бъдещата Първа дама е поискала от Мантуано да приготви baccala’ (рибата сушена треска) по типичния за град Виченца (област Венето) начин. Като гарнитура пък е бил приготвен качамак, пак по маниер от Венето.

Обама е поискал като първо ястие във вечерята си биголи със сардини. Биголите са наподобяващи спагети дълги тестени изделия. Те са типични за област Венето с център Венеция.

Кухнята на Тоскана пък е господствала в предястията на семейство Обама. Лейди Обама е поръчала крокантни препечени хлебчета с дробчета и мешени салами и колбаси.

Тоскански са били и сухите курабийки „кантучи“, поискани за десерт. Те се ядат, натопени в сладкото Vin santo, както и с прочутата ракия Grappa di Prosecco.

Изборът на менюто на семейство Обама обаче не е бил случаен. То е било същото като представеното от Мантуано в телевизионно предаване по Cbs, където темата на програмата била как да се приготви празнична вечеря за четирима с не повече от 40 долара.

Вината на новогодишната трапеза също са били от Венето и Тоскана. Началото е било поставено с Prosecco di Valdobbiadene, a после дошъл редът и на Nipozzano dei Marchesi de’ Frescobaldi.

Единствено за новогодишния тост било предпочетено френското шампанско Moet Chandon Reserve Imperial.

Според медиите сега предстои да се направи и още един важен избор от бъдещите обитатели на Белия дом. Той е свързан с това, кой ще командва в кухнята му. Сред кандидатите за главни готвачи са Фабио Спадаро, шеф на римското Julian Cafe, Марио Батали и Лидия Бастианич от нюйоркския ресторант Del Posto, както и Якопо Фалай от едноименния нюйоркски ресторант.
Източник: prontosofia.com