Въпреки световната финансова криза, която засегна и джобовете на италианците, все повече от тях ползват частни джетове, за да се придвижват в страната и чужбина.

В частните самолети могат да бъдат срещнати не само топмениджъри, а и дребни предприемачи, които отиват да контролират цеховете си в Източна Европа, пише седмичникът „Еспресо“.

Доскоро символ на лукса, частният джет в момента е вече доста често използвано средство за транспорт. Само през 2007 в Европа бизнесът с частните джетове е завъртял оборот от 20 милиарда евро. Над 1000 поръчки за нови джетове са били направени през 2007, което е с 30 на сто повече от предишната година.

Бумът обаче започна през 2000-та година и средният годишен растеж оттогава е 10-15 на сто.

В Италия скокът в бизнеса с частните джетове беше силно благоприятстван от кризата с националния превозвач „Алиталия“. За мнозина италианци днес наемането на частен самолет е необходимост, а не лукс, тъй като в този случай се избягват стачките, закъсненията и другите проблеми.

В сравнение с периода отпреди няколко години, сега съществуват и многобройни икономични варианти за наемането на частни джетове. В Италия този вид бизнес завърта 1 милиард евро годишно, което е два пъти повече, в сравнение с периода преди 5 години.

Само на миланското летище „Линате“ има 110 частни полета дневно, което е 23 на сто от общия брой полети. Не само бизнесмени и индустриалци обаче наемат частни самолети. Сред клиентите на джетовете са и многобройни спортисти и представители на шоубизнеса.

Много фирми, когато трябва да изпратят свой персонал в чужбина, предпочитат да наемат частен самолет. Намането на един джет за 6 души от Рим до Париж например струва 10 000 евро. Това не е много, като се имат предвид тарифите за бизнескласа в пътническите самолети и серията от закъснения и проблеми, с които са свързани.
Източник: prontosofia.com