Британската кралица Елизабет Втора ще си купи личен самолет за пръв път, откакто се възкачи на престола преди 56 години. Кралското семейство ще плати за самолета 7 милиона лири, съобщи лондонският в. „Сън“, цитиран от БТА.

Според Бъкингамския дворец кралицата ще използва за официални посещения на членове на кралското семейство самолета с 13 пътнически места, който ще бъде наречен „Монарх еър“.

Осемдесет и двегодишната кралица проявила интерес към вътрешния дизайн на самолета. Според „Сън“ Елизабет Втора поискала от 4 компании – „Лиърджет“, „Рейтиън“, „Сесна“ и „Гълфстрийм“ оферти за самолет, подходящ за британски монарх. Очаквало се около Коледа тя да определи победителя в този конкурс.

Миналия месец кралицата посетила лондонското военно летище Нортхолт и разгледала поне един от предлаганите модели. Според очевидци обаче малка подробност от проекта предизвикала недоволството й. „Къде ще сложим коргите?“ – зачудила се тя.

Кучетата на кралското семейство от уелската порода корги, придружават Елизабет Втора в пътуванията й.

Кралицата има право да използва самолети от ВИП-класа, наред с членовете на правителството и висшите военни, които обаче имат предимство. Затова често се налага кралицата и близките й в последния момент да резервират места в други полети в последния момент на много високи цени. Тя настоява кучетата корги да не пътуват в багажното отделение, а в салона на самолета, където да се предвиди специално помещение за тях. /dariknews.bg

Още новини в Novini.elitno.com