Популярният британски художник Деймиън Хърст е продал свои творби за 111 млн. лири, съобщи Франс прес. Това е абсолютен рекорд за аукцион, посветен само на един художник. Продажбите са осъществени за два дни в аукционна къща “Сотбис”. Предишният рекорд е бил през 1993 г., когато 88 творби на Пикасо са били продадени за 20 млн. долара.

Сред изложените на аукциона произведения на Хърст са “The Dream” (жребче във формалдехид в стъклен аквариум), оценено на 2,3 млн. лири, а също и творбата му “Реинкарнация” от серията с изображения на пеперуди, която е продадена за 700 000 долара. Още в първия ден на търга “Златният телец” на Хърст замина за 18,6 млн долара, което е рекорд даже за негово произведение.

Художникът е коментирал, че изкуството му “се продава даже когато банките фалират”, намеквайки за фалитите на “Lehman Brothers” и крахът на фондовите пазари. “Аз мисля, че хората предпочитат да си влагат парите в пеперуди, а не в банки – добавя художникът – струва ми се, че светът става по-добър”. Другият прецедент в историята на изкуството е, че Деймиън Хърст сам и без никакви посредници и галерии е предоставил творбите си за продан. Съответно и цялата печалба ще остане за него. /vsekiden.com

Още новини в Novini.elitno.com