Все по-често световните звезди са канени на частни концерти, където са специални гост – изпълнители. Все повече хора с възможности са минали през етапа да дават скъпи материални подаръци на близките си хора и частен концерт с любимата звезда, звучи много по-примамливо. Още повече, че това ще донесе допълнителен блясък и престиж на събитието и разбира се слава на организаторите.

Тази тенденция е много развита в световен мащаб, но в България все още не се практикува сериозно. До голяма степен, това се обяснява с цената на частните концерти на чуждите звезди. Те обикновено зависят от графика на звездите и това колко рано е отправена поканата. Колкото по-рано празнуващият или неговите доброжелатели постигнат разбирателство с мениджърите на звездата, толкова по-ниска ще бъде цената. Но има и минимум, под който не може да се достигне.

Условията на пазара, търсенето на звезди и ограниченото предлагане, водят до внушителни цифри. За някои ще бъде лесно да сбъднат детската си мечта и да видят любимата си група за своя рожден ден, а за други ще е невъзможно.
Феновете на електронната музика могат да бъдат щастливи, че Prodigy, чиято най-голяма популярност е през 90-те години, лесно може да им гостува на личен концерт. В сравнение с други, малко по-мелодични изпълнители, те не искат много – половин милион долара.

Acid-jazz бандата Jamiroquai цени повече своето свободно време, но и те, в едно с другите музиканти, с удоволствие ще ви посетят. Техният хонорар е около един милион долара. Също толкова струва и частен концерт на звездата Джъстин Тимбърлейк, но заради натоварения график на певеца е нужно да започнете преговори поне година по-рано.

Ейми Уайнхаус, която често привлича медиите с проблемите си с наркотиците, получи 5 награди Грами и едва ли ще погледне сериозно на предложението ви ако е за под милион и половина долара. Ейми Уайнхаус неотдавна пя на откриването на центъра за изкуства на Дария Жукова, което бе подарък за 2 милиона долара от нейния приятел, милиардера Роман Абрамович.

За рождения ден на съпругата си, друг руски богаташ – Андрей Мелниченко кани Дженифър Лопес. Хонорарът й е 2 милиона долара. Мелниченко е канил преди Кристина Агилера, която пя на неговата сватба и хонорарът й е 4 милиона долара.
Милиардерът Владимир Потанин от своя страна плаща 3,5 милиона долара на Джордж Майкъл за да дойде на парти за Бъдни вечер.

Примерите по-горе показват, че много от световните звезди се обръщат към Русия за частните си концерти и там намират много клиенти.

Като цяло цената на концертите зависи от славата, която имат изпълнителите в момента на преговорите. Частен концерт на SugaBabes например струва 200 хиляди долара. Момичешките и момчешките групи често имат мимолетна слава. Но има групи като Pussy Cat Dolls например, които продължават да блестят на сцената и техният хонорар няма да падне под милион и половина, а за концерт на Селин Дион ще са ви нужни поне 4 милиона долара.

Българските поп величия са доста по-скромни. Лили Иванова отново води класациите, като хонорарът й достига до 10 000 лв. Васил Найденов е по-”евтин” – с до 5 000 лв за концерт. В последно време се наблюдава тенденция да се наемат утвърдени поп изпълнители, за сметка на мимолетните чалга звезди. Това не пречи, обаче хонорарите на попфолк изпълнителите да варират между 5000 и 10 000 лв.

Тепърва предстои на българина да разбере какво означава престиж и защо си струва да покани чужд изпълнител за шест-цифрена сума. /ДНЕС ПЛЮС

Още новини в Novini.elitno.com