Въпреки че е едва на 27 години, завършилият икономика и търговия в миланския университет „Бокони“ Федерико Треу от Удине е вече International Operation Director на City Control International в София.

Така пише италианският седмичник Corriere Magazine, който излиза заедно с вестник „Кориере дела сера“. Той посвети свой материал на младия италианец, който е главно действащо лице в една от най-важните компании в сферата на недвижимото имущество в България. Тя върти инвестиции за 550 милиона евро от над 10 страни.

„Отраснал съм в семейство на бизнесмени и още от малък ме очарова идеята да откривам скритите възможности в развиващите се пазари. Започнах в семейството си с малки инвестиции в сектора на недвижимото имущество, за да превърна всичко това по-късно в професия“, казва Треу пред списанието.

Преди България обаче младият италианец е натрупал опит в Холандия, Австралия,Съединените щати и Бразилия.

В България Треу следи процеса на инвестиции за колоси от рода на Metro и Ikea, чието лансиране в България е предвидено за 2009.

„Когато една мултинационална групировка реши да навлезе на българския пазар, ние се занимаваме с всичко – от проекта до намирането на подходящо място и работна ръка. В момента работим предимно върху развитието на софийския Business Park, където ще реализираме и търговски център с 200 000 кв.м. площ, разказва Треу.

„Италианците по традиция са хора, които изчакват, обикновено пращат другите преди тях. След това, като видят, че нещата функционират, пристигат и те и правят страхотни неща. България е все още малко позната в Италия страна. Тук обаче икономиката се развива силно, покупкоспособността на българина се увеличава. Заплатите увеличиха реалната си стойност с 20 % през миналата година“, разказва още Треу.

„Като се изключи тенденцията на българите да не спазват сроковете, тук се работи наистина добре. Почти всичките ми колеги са на възраст под 50 години. В България избягват да наемат персонал, формиран по времето на комунизма, тъй като има манталитета на държавните служители“.

Според Треу ситуацията на младите хора на възраст под 30 години е много по-благоприятна на трудовия пазар в България, отколкото тази в Италия, където липсва респект към способностите. В Италия не се стимулират квалификацията, работата в екип, нестандартното мислене, които се ценят високо в Съединените щати и Великобритания“, разказва още Треу.

prontosofia.com