Сръбската легенда Аце Илич, звезда на Гранд Продъкшън, идва у нас за концерт-спектакъла на фолклорната звезда Поли Паскова на 21 март в НДК. Спектакълът в три части – „Аз съм, Българийо, твоя дъщеря“, ще премине при засилени мерки за сигурност заради Европредседателството, концентрирано в двореца на културата.

Неотдавна Аце Илич покани българската певица за дует в Сърбия, а сега отложи концерта си в Чикаго, за да пее с любимката си в НДК.

В първата част на концерта Поли ще представи песни от всички области на България. Втората е кафанска част – с музикантите от оркестър Уникат и гостуващи инструменталисти от Македония.
Третата част ще представи най-силните песни от репертоара на Поли. Сред тях са шлагерните изпълнения, които певицата налага през последните години като собствен стил.

Специални гости на концерта са Николай Славеев, Здравко Мандаджиев, най-добрата родопска певица Росица Пейчева.
Наред с голямото събитие, Поли подготвя и 16-ия си самостоятелен албум „Изпращам ти ангели“, по едноименната песен, която е подарък от авторката Росица Узунова. Баща й, родопски певец, починал преди година, в съня й изпял песента и заръчал да я подари на Поли Паскова.

„Тази песен е доста специална за мен и ще я изпея на финала на концерта“, споделя Поли, която ще представи премиерно и част от песните от 16-ия си албум.

„Заглавието на концерта е посветено на една от любимите ми песни „Аз съм, Българийо, твоя дъщеря“. Но всъщност това заглавие нека прозвучи и като скрито послание, че нашето народностно име – българин и българка трябва да се носят с голяма гордост и достойнство. Само, ако знаем дори една малка част от истината за нашата история и ако осъзнаем колко е специален е нашият ген, винаги ще ходим с високо вдигнати глави“, казва по повод концерта Поли.
Неотдавна тя препълни зала Арена Армеец, което малко певци са постигнали. Народната музика, която все повече липсва в българските радиа и телевизии, се оказа жадувана от всички поколения българи.

„На същата дата 21 март преди няколко години много българи от различни краища се стекоха на моя концерт „Молитва за България“, за да направим една всенародна молитва за нашата родина и по този начин да ускорим изчистването на кармичната национална натрупаност през годините. Убедена съм, че не толкова икономическата криза е решаваща в момента, а по-скоро духовният упадък. И трява да направим всичко възможно да повдигнем духа на българина и националното ни самочувствие“, допълва певицата.

Певицата е категорична, че само българският фолклор има такова богатство – над 40 неравноделни такта, всяко хоро е кодова стъпка по земята, която повдига положителните вибрации във Вселената и всяко хоро пулсира в различна честота, която е в унисон с честотата на даден орган в човешкото тяло.

„Знаем, че ритъмът 7/8 е ритъма на сърдечния тон, свързан с ядрото на Галактиката. А с ритъма 3/4 пулсира ядрото на Земята. Смело мога да твърдя, че фолклорът ни е майчиния език на нацията. Това е генофонд, нематериално културно наследство, натрупан през вековете. Този генофонд крие в себе си много мъдрости и истина. Всичко е във фолклора ни – и исторически моменти, и традиции, обичаи, радост и мъка. Още от древни времена са използвани песни и танци, и чрез виното са се извършвали магични ритуали. Някои неща в днешно време ги вършим автоматично и несъзнателно, но в тях се крие много сила и тайнство, предназначени за българския род. Затова трябва да опазим обичаите, а не да бъдем отворена порта за чужди култури“, обобщава Поли Паскова.

И не крие, че има доста излекувани хора чрез вибрациите на българския фолклор.

„Най-мистериозният случай беше прогледнала жена на концерта в Арена Армеец с диагноза дегенерация на ретината. Знаем, че всичко във вселената е звук и вибрация, човешките клетки също вибрират. Даден глас може да съдържа такива вълнови характеристики, че да може да лекува или отблокира енергиините точки в човешкия организъм, които са следствие от преживени ниско вибрационни емоции (като страх, стрес, гняв, злоба, омраза, депресия и други). Всички тези емоции се материализират на клетъчно ниво с физическо проявление. Щом един глас може да те накара да настръхнеш или да поплачеш, значи вече чистиш душата си и тялото си. Защото е казано – каквото отвътре, такова отвън“, казва още певицата.
Станете почитатели на Elitno.com във Facebook