“София квартет“ открива сезона с концерт на 12-ти октомври от 19:00 ч. в Камерна зала България. Четиримата виртуози на камерната музика ще свирят трима велики композитори. И по-конкретно – Бах – „Изкуството на фугата“ – Четири контрапункта (1, 2, 3 и 4), Хайдн – Струнен квартет оп.76, №2 „Квинтите“ и Бетовен – Струнен квартет оп. 18, №1.

Творби на Макс Регер и Бах ще огласят Камерната зала България на 25-ти октомври от 19:00 ч., в песенния концерт на вокален състав „Импресия“ със специалното участие на „София квартет“.

Валентин Геров, виолист и доайен на „София квартет“ отговори на няколко въпроса:

Започвате сезона с Бах – „Изкуството на фугата“ – Четири контрапункта, произведение, което не е писано за квартет и по същество е изключително сложно. Защо? И значи ли това, че затваряте вратата на Камерна зала България за не толкова подготвената публика?
Когато Бах е писал музика не е имало формирани музикални състави. Той е разчитал на наличните музиканти. В никакъв случай, не смятаме, че с това произведение гоним хората, напротив. Идеята е да обогатим репертоара на камерната музика. Интересното е, че ще го направим именно с Бах, който, както знаете е писал преди бащата на струнния квартет – Хайдн. В „Изкуството на фугата“ всеки един инструмент има водеща роля. Полифонията го прави еманципиран и равностоен.

Наричат „София квартет“ „най-добрия български квартет“. Така ли е?
Абсолютно вярно! Казвам го без ирония и с ясното съзнание, че звучи нескромно. Но, когато едно нещо е истина, то няма как да остане скрито. Държа да отбележа, че при нас, за разлика от други квартети, са налице двете задължителни условия за успех – талант и работа. Ние репетираме много. И сме много талантливи.

Известни сте с нестандартния си почерк, но и с безкомпромисно качество на изпълнение. Какво да очакваме през този сезон от „София квартет“?
Освен концертите по програма в зала България, с ръководството на „Софийска филхармония“ обмисляме нови проекти, насочени към различни целеви групи. Доста нетрадиционни и доста смели. Скоро ще чуете за тях!
Станете почитатели на Elitno.com във Facebook